Nordic Wine Company fa la potatura

När andra slängde sig ut i backarna 1.000 meter högre upp. Stod vi med seckatörerna och började med "La potatura". Vilket innebär att beskära vinstockarna för årets och nästa års skörd. Man ska veta att en vinstock i genomsnitt ger lite över en liter vin i slutändan. Vad händer då om man gör fel?? Även om jag själv har beskurit ett par tusen vinstockar är det alltid annorlunda när man kommer till nya regioner och traditioner.

För att förenkla mitt val av namn för vinet. Kolla in bilden nedanför. Historien är att Lejonet vaktar porten/vattnet. Därav det ganska självklara namnet. Tacksam för hjälp om hur man roterar dessa bilder

I och med att varje vinstock har sitt eget liv blir varje beskärning en utmaning. Vilken kommer att producera det bästa vinet. Ni som köper BiB förstår nog nu att dessa viner blir lite dyrare.



Här står Håkan och Remo på sniskan. Det var nästan 15 grader varmt i solen, men i norrsluttning fortfarande snö.



Den här mannen har ett litet fält i byn Chambave, stax söder om Aosta. Givetvis var han tvungen att visa hur hans viner beskärdes,vilket var väldigt spekatulärt. Hans fält hyrs av franska staten för experiment om hur traditionella från frankrike frodas i denna del av Europa. Beskärnings namnet har jag tyvärr glömt. Men fint blev det.



Här uppstår en intensiv diskussion om varför man inte använder Cordone Speronate eller varför inte en Gouyot.
Han till vänster är Oenolog på La Crotta di Vigneron. Hans namn  Andrea Costa.



Här en liten bild från den varmaste punkten i Enfer där det inte ovanligt når 40-45 grader.

I Sverige tar vi ju gärna en afterwork öl. Här åker man hem och provar kumminlikör, blåbär, hallon och efter ca 15 likörer och grappor var det dags för hemfärd. Ska dock påpeka att Håkan körde och provade endast en "hemkörd".


Om ni kollar in igen kommer fortsättningen av denna resa under veckan.Väl bekomna.