Nu ni mina italienska vänner och alla ni andra givetvis. En helt egen Massimosiansk pasta/gnocchirätt direkt från vad kylskåpet hade att erbjuda idag. Lussekatter i all ära, men saffran kan användas till så mycket mer. Ganska schysst översättning till italienska tycker jag. Saffransgnocchi med knaperstekt Serranoskinka och handrivna bitar av Mozarella. Sprinklat med lite basilika på slutet. Jag hällde lite skirat smör över allt till sist. Inte med på bilden.

Recept Gnocchi:
Recept. (Detta Recept kan man dubblera om man har stor aptit eller familj).
500 gr mjölig potatis
1 ägg, medelstort
80 gr vetemjöl, 80 gr durummjöl. Du kan givetvis använda bara vetemjöl, men den blir mjukare så ni får hälla i mer mjöl. Kör på känn. Det ska bli en mjuk deg som inte kladdar
0,5 dl olivolja
lite salt
Gör så här:
Koka potatisen klar. Låt kallna. Skala bort skalet. Pressa med potatispress. Mät upp mjölet. Om du använder båda sorter blanda i en skål innan. Häll på ägget och salt till belåtenhet. Blanda i mjölet. Degen ska nu knådas ett par minuter. Inte våldsamt utan mer smekande. Ta en bit deg och knåda ut till stänger till max 1 cm tjocka. Choppa runt 2 cm. Om man vill lyxa till det. Tryck en gaffel lätt mot toppen, så att det blir en räffla. Av detta recept blir det väldigt mycket. Så ha plastburkar redo. (Klarar ca 2 dagar i kyl)
Jag brukar lägga dessa på bakplåtspapper. och spritsa mjöl över.
Samtidigt har ni kokat upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Normalt tar det 2-3 minuter för att dessa ska bli klara. När de flytit upp till ytan, ska de vara klara. Men av erfarenhet. Låt dessa vara kvar i minst 30 sek. Häll av.
samtidigt har ni värmt en stekpanna med normalsaltat smör och saffran. TA inte för mycket saffran. Stek gnocchin varsamt i ca 30-45 sek så att gnocchin har fått en liten schysst yta. Inte för hög värme. Bränner man saffranen får den en icke angenäm smak.
Knaperstek lite Serranoskinka som du har strimlat. Ca 2 bitar/pers. Häll av på hushållspapper och låt rinna av
handriv Mozarella och till sist springla lite basilika. Dra ett varv med svartpepparkvarnen över allt. Och till sist häll lite skirat smör över allt.
Ja då var det klart. En julig gnocchi a la Massimo. Rimbalzo e andare (tuta o kör! Översättning från Google)