Crème Vichyssoise

Som ni har märkt, hände inte mycket förra veckan. Ibland måste man förbereda. Men nu är jag igång igen.
Egentligen är detta en potatis- och purjolökssoppa, men det låter mycket mer snoffsigt med ett franskt namn. Varför denna enkla fantastiskt goda soppa? Jo jag håller på att göra en äppelpaj på ett lite skoj sätt. och till sist ska jag grava min röding sedan förra veckan. Och jag är hungrig.
 
 
Recept:
400 gr potatis
400 gr purjolök
1/2 liter grönsaksbuljong, 1 tärning
75 gr smör, normalsaltat
1 tsk timjan
1,25 dl grädde
1,25 dl mjölk
salt och vitpeppar
gräslök.
 
 
Gör så här:
Skala och skölj potatis och purjolök. Endast den ljusa delen av purjolöken. Skär i bitar separat.
Ta en kastrull och värm på buljongen. Ta en stor kastrull och smör och lägg i purjolöken. Fräs till mjuk. tillsätt timjan salt och vitpeppar. Häll i ca 3 dl buljong, mjölk, grädde och till sist potatis. Sjud på svag värme i ca 30-40 minuter.
 
Det är nu jag gör äppelpajen, men det får ni se sedan.
 
När allt sjudit klart. Häll i en blender och kör på till slät puré. Tillbaks i kastrull, häll i denna sista buljongen och extra mjölk och grädde till önskad soppkonsistens. Tänk på att den ska vara krämig. Av egen erfarenhet behövs en del salt.
 
Enkel soppa , men mycket smakrik.
 
 

Kommentera inlägget här :