En riktig TV-tittarkväll. Först Niklas Mat och samtidigt Kockarnas Kamp? Det blir intressekonflikt. Och sistaminuten val, helt klart. I förra veckan gjorde jag en valnötssås och hade lite nötter över. Kakor och dylikt är inte min starka sida, men jag hittade ett riktigt bra recept på nätet. Med en liten twist givetvis.


Recept:
100 gr Valnötskärnor
150 gr mörk choklad, grovhackad, (max 60% choklad)
0,5 dl vetemjöl
4 st ägg
2 dl strösocker
150 gr smörApelsingrädde:
2 dl grädde
1 dl florsocker
skal/cest från en apelsin
Karamelliserade valnötter
1,5 dl valnötter
1 dl socker
1 dl vatten
Gör så här:
Ta fram en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper underst om ni är osäkra på om det fastnar.
Kör valnötter, choklad och mjöl i en matberedare en kort stund. Valnötter och choklad ska inte bli för finfördelade. Dela äggen och vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt 1/2 dl av sockret och fortsätt vispa någon minut.
Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med resten av sockret. Rör ner gulorna, en i taget. Tillsätt valnötsblandningen och rör om. Vänd försiktigt ner äggvitorna i kaksmeten.
Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen 50–55 min tills kakan börjar släppa kanten.
Låt kakan svalna helt. Lägg valnötter på kakan och sikta florsocker över. Garnera med fileade apelsinklyftor.
Låt kakan svalna helt. Lägg valnötter på kakan och sikta florsocker över. Garnera med fileade apelsinklyftor.
Apelsingrädde:
Vispa grädden under tiden. Tillsätt florsockret och cesten. Låt stå i kyl tills kakan är klar.
Karamelliserade valnötter:
Värm en stekpanna, häll i sockret och låt det smälta tills det fått en fin brun färg. Häll i nötterna. Rör runt. Avsluta med att hälla i vattnet och rör runt. Häll av på skärbrädda eller dylikt. Låt svalna
Har fortfarande inte bestämt mig för vilket program. Dock dryck: Iskall mellanmjölk från Gefleortensmejeri.
Ha en trevlig kväll.
Imorgon ett par mil i löpspåret :-)