I lördags vara det äntligen dags för hamburgertävling hemma hos en god vän. Med små medel skulle vi skapa två helt annorlunda hamburgare och sedan kora en vinnare. Smakrådet droppade in vid sex-tiden. fast då hade vi hållt på och förbereda under hela dagen. Häng med..

Under veckan var jag och handlade olika styckbitar för hamburgarna. I vår tolkning av den bästa burgaren. Finns: 40% Hängmörad oxbringa, 40% Högrev och 20% Rostlock. Sedan köpte jag ytterligare nöttfett ca 200 gr Kan vara ganska svårt att hitta alla delar. Men på Hötorgshallen fann jag allt hos en och samma chark. Till ett mycket bra pris dessutom.

Totalt köpte jag, 1,5 kg
600 gr Oxbringa
600 gr Högrev
300 gr Rostlock
200 gr nötfett.
Så här gjorde vi:
Mal alla köttdelar i en bunke. Inte för fin malning. Mät upp salt och vitpeppar. Vi använde 19 gr salt och 5 gr vitpeppar. Välj själva efter smak. Blanda försiktigt och lägg i kyl i minst 3 timmar. Ta nötfettet och smält det i kastrull. Ta ut färsen och blanda ihop med fettet. Gör färsbollar i 90-180 gr beroende på hur stor i maten man är. Tryck ut dem försiktigt utan att de spricker. Ca 1,5 cm höga i slutresultat.

Rulla med omsorg. Desto finare rullning ju finare blir hamburgaren

Stekning bör ske på medelhög värme ca 2,5 min på varje sida. Burgaren får då en härlig rosa mitt. Så vill jag ha dom i alla fall.


Vi tog hälften av färsen och sprutade på liquid smoke vilket gav en rökig karaktär. Tips. Köp en liten blomspruta. Ta 1/2 dl vatten och 2 tsk liquid smoke. Skaka och blanda väl. Lägg ut färsen på en stor skärbräda och spruta i fina puffar enligt eget behov. Blanda försiktigt ihop i en bunke och rulla bollar och gör hamburgare.
Hamburgebrödet finns i recept under bröd och bakverk. I och med att degen är geggig och lättflytande använde vi stora bullformar för att dom skulle hålla sig på plats.

Vad hade vi till?
Hamburgare 1
Hemgjord ketchup.
Cheddarost
Syltad rödlök
Recept hemgjord ketchup:
1 burk plommontomater, hel. 400 gr
1 liten lök
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl tomapure
0,75 dl råsocker
1 msk Worcestersås
1 tsk salt
Ett par varv på vitpepparkvarnen.
Gör så här:
Shoppa gullöken fint. Pressa vitlöken. Häll i resten av alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt sen puttra i 25 min. Mixa fint i blender. Klart. Håller ett par veckor i kylen
Hamburgare 2
Stekt gullök
Cheddarost
Semi-dry körsbärstomater
(skär tomaterna i fina små skivor. Flingsalta och oregano. In i ugn på 120 grader i ca 2 timmar)
Side-orders
Hemgjorda pommes.
Gör så här:
Köp fast potatis
Slica potatisen till pommesstavar. Koka stavarna så att de nästan är klara. 7-8 minuter. Häll av på duk för att torka och svalna. Sätt fritös eller olja på 190 grader. Fritta stavarna i 1 minut. Lägg för att svalna i minst 30 minuter. Fritera på 180 grader i fyra minuter. Voila.Världens godaste hemgjorda pommes.
Slica potatisen till pommesstavar. Koka stavarna så att de nästan är klara. 7-8 minuter. Häll av på duk för att torka och svalna. Sätt fritös eller olja på 190 grader. Fritta stavarna i 1 minut. Lägg för att svalna i minst 30 minuter. Fritera på 180 grader i fyra minuter. Voila.Världens godaste hemgjorda pommes.
Till detta hade vi hemgjord majonäs och aioli.
Vilken hamburgare vann? den som hade ett stänk av smoke. Men detta kan också bero på topping och att den första stekes lite för länge. Båda var väldigt goda.
En som fortfarande är mätt.