Om ni någongång varit i Ligurien och besökt Cinque Terre, ja då har ni säkert ätit denna rätt i någon av alla restauranger. För mig personligen är byn Vernazza en av de vackraste byar som finns. Under dagen kan du bada bland små fiskebåtar och ta en öl på någon av restaurangerna när lunchen närmar sig. Ett ganska behagligt liv. Men det var i byn Cestri Levante, där jag hittade den perfekta "Suga di Noci". Valnötssås.

Recept:
100 gr Valnötter
1/2 - 1 vitlök
3 dl grädde
40-50 gr permesan. Fint riven.
2-3 msk Olivolja
Salt och vitpeppar
Pappardelle. Köpt eller hemmagjord. Denna är hemma
Gör så här:
Torrrosta valnötterna i en stekpanna under ett par minuter. Undvik att bränna nötterna. Häll av panna och låt kallna. Mixa nötterna fint i mixer.
Värm panna med olivolja och pressa ner vitlök. fräs på i ca 1/2 minut. Häll på valnötsmixet. Ha inte för hög värme på pannan. Fräs runt med vitlök och valnötter i olivoljan under ett par minuter. Tillsätt grädde. Låt puttra ihop så att det blir en härlig tjock såskonsistens. Om det blir för tjockt, tillsätt mer grädde. Häll i lite pastavatten och salta och peppra. I med Pappardellon i valnötssåsen i ca en minut. Sedan är det klart. Garnera med persilja och lite permesan om det behövs. Här nedan lite bilder från Cinque Terre för den som vill drömma sig bort.






