Kolaskum med mandeltuile och årets bär

Ett recept från Ferran Adri, elBullis kokbok "familjemiddagen. Jag började redan igår då jag inte läste det finstilta att sifonen skulle vila i kyl i minst två timmar. Om ni ska göra detta recept är det av största vikt att ha en gräddsifon. Annars fungerar det inte. Man kan i och för sig göra kolaglass på samma recept om man råkar ha en glassmaskin ståendes. Jag har adderat mandeltuilen och bären. Receptet föreslog kolasås eller krossade kolor, men det blev för mycket kola för mig i alla fall
 
 
Recept: Kolaskum
60 gr strösocker
320 ml grädde, 40%
6 msk standardmjölk
4 äggulor
2 lustgaspatroner till sifonen.
 
Recept. Mandeltuile
250g mandelmjöl
50g strösocker alt. 40 gr strösocker, 10 gr glykos
25g vetemjöl
4 stora äggvitor
 
Gör så här: Kolaskum
Häll i sockret i en kastrull och karamellisera sockret. rör om till en jämn karamell. Häll försiktigt i grädde och mjälk. Rör om ordentligt. Sjud kolasåsen sakta i 5 minuter ta av från värmen. Häll i äggulorna i en ren kastrull och vispa lätt. Häll i kolasåsen under ständig omrörning i äggulorna. Sjud mycket försiktigt tills det börjar tjockna en aning. Sila såsen genom finmaskig sil. häll i såsen i sifonen och ladda med två patroner. Låt stå i kyl i minst två timmar. Nu kan du kreera hur du vill i småglas eller med tillbehör. Som sagt ha något friskt mot den kraftiga kolasmaken. Min personliga smak.
 
Gör så här: Mandeltuile
Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. tillsätt äggvitan och mixa tills allt har bakat ihop till en fin smet. Sätt ugnen på 180190 grader. Smeta ut smeten så tunt du kan på en silikonmatta. Alternativt. Lägg ett bakplåtspapper ovanför  och kavla ut smeten. Gör en form enligt eget tycke. Grädda tills tuilen är gyllenbrun. ca 7-8 minuter. Kom ihåg om ni ska böja tuilen, måste du vara otroligt snabb då den stelnar fort.
 
Mäktig dessert, men underbar för den som gillar Dajm och andra kolagodsaker

Kommentera inlägget här :