Mustig köttfärssås på fem timmar

Hur ofta har man inte tid för att laga mat. Här ett tips som puttrar i sin ensamhet i fem timmar. Oftast en Söndag för min del. När det är klart har man fastfood till lunch eller middag hela veckan om man skulle vilja. Här är min tolkning av köttfärssås som bara av doften gör grannarna avundsjuka. Du måste ha en stor kastrull. eller så får du göra en mindre variant av receptet.
 
 
Recept:
2 kg blandfärs
500 gr lammfärs
3 gullökar
6 vitlöksklyftor
3 dl vittvin
5 burkar plommontomater. Hela tomater.
Oregano
1/2 msk Pimenton forte. Eller vanligt paprikapulver. Är inte lika stark smak. Här får du ösa på.
4-6 torkade chilifrukter. Det beror på hur starka dessa är.
Sojasås
1 L Vatten till att börja med
2 köttbuljontärningar
1/2 viltbuljongtärning/lammbuljong eller flytande
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Ta den stora kastrullen och svetta löken i olivolja som är hackat i lagom stora bitar. När löken är klar. Häll i vitlöken och fräs på ytterligare en minut. Smula sönder chilin och oreganon och häll i. Vrid ner värmen och häll på vinet. Låt reducera till hälften. Ta av från värme. Samtidigt har du börjat bryna färsen. Tänk på att inte ha för mycket i pannan då den blir kokt istället.. Fräs på tills vattnet dunstat och färsen doftar härligt och fått en fin färg. Jag använder smör oavkortat. Häll i allt i kastrullen. Fyll på med vatten. Värm på och tillsätt buljongen och pimenton. Låt puttra i ett par minuter. Mixa tomaterna slätt. Häll i kastrullen. Om det det känns väldigt torrt tillsätt vatten. Det ska stå och puttra i fem timmar nu. Ställ värmen på putterläge. Nu kan du lösa söndagskrysset eller göra något annat som hör söndagen till. Se till att det inte bränner fast. Och om såsen blir för fast. Tillsätt vatten. När du börjar närma dig de magiska fem timmarna. Salta, peppra tillsätt soja för färgen och sältan. Jag brukar göra mina såser ganska rinniga så att pastan får sitt. Jag tycker också att det ska vara lite sting i såsen. Krydda efter eget tycke
Låt svalna och häll i portionspåsar enligt önskemål. Lägg i frys.
 
Tips: Ta ut portionspåsen på morgonen och låt tina i kylen. Ta en kastrull. Tillsätt lite vatten och värm på. Vill man lyxa till det lite grädde istället.Man får en lite mjukare och krämigare stil.
 
Koka pastan enligt anvisning
 
Ha du nu gjort rätt och du har en bra spis, så är middagen på bordet inom 20 minuter. Glöm inte permesanen riven över
 
PS. Min är inte klar förrän om en halvtimme. Och det är tisdag. Hur tänkte jag nu?
 
Bon appetito....
 
 
 

Kommentera inlägget här :