Chokladcylinder med vit chokladmousse och Vin Santo gelétopp

Äntligen är flaskan tom. Nu blir det inga mer Vin Santo rätter på ett tag. Blev lite inspirerad idag efter ett besök på Stockholms Chokladfabrik. Här är mitt tappra försök till chokladdessert al massimo. Jag kan säga, att det skönt att det inte är en middag för 20 personer. Då hade det blivit annat. Vilket pill och kladdigt. men skoj och lärorikt.
 
Jag är inte hemma helt än. Men mina kunskaper i smaker har nog i alla fall träffat rätt. Lagom sött, med vin Santons lite knäckiga karaktär. Måste kladda en hel del innan det blir en fröjd för ögat. Här i alla fall den första prototypen. Låt det stå i kylen så att det stelnar. Är min erfarenhet.
 
 
 
 
 
Nu så.
Recept.
100 gr vitchoklad. Gärna Lindt eller någon finare. De vanliga Ica o Konsum chokladerna fungerar INTE.
1 äggula
1 msk ljust farinsocker. Alternativt en 1/2 msk råsocker eller ännu mindre vanligt strösckerl Alternativt om man ska göra som de riktiga kockarna. ca 10 gr sockerlag
3 dl grädde
1 dl Vin santo. Alternativt någon god juice. Passionsfrukt, apelsin ..... välj själva
1/2 gelatinblad
mörk choklad, minst 60 %
 
Cylindern:
Klipp en remsa av OH-plast (Overhead-apparat). till passande storlek. Nu gäller det att ha sådan plast, men jag tror varje arbetsplats gärna vill bli av med någon överflödig kartong från tidigt 2000-tal. Gör sedan en cylinder och tejpa ihop.
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Ta en pensel och pensla insidan av cylindern. In i frysen 5 min. Ut igen och gör om samma sak till du har fått schysst tjocklek. Låt vara i frysen.
 
Moussen.
Häll i äggullan och farinsockret och 0,5 dl grädde i kastrull. Vispa runt tills det ha blivit flufffigt. Det får inte bli för varmt. Över 54 grader koagulerar ägget. Krossa den vita chokladen i småbitar och låt smälta i kastrullen.Låt denna svalna till rumstemperatur. Samtidigt har ni vispat upp resterande grädde separat. Inte för hårt. Montera ner försiktigt och in i kyl. ta ut och fyll en spritspåse. alternativt en fryspåse. KLipp sedan ett litet hål i ena kanten och fyll cylinderna, inte till toppen utan lämna minst 5 mm till toppen. Ta inte loss plasten än. in i frysen 5 min.
 
Om ni råkar ha en ISI Gourmet Sifon. Kan man göra arbetet ännu enklare. Ös ner alltihop i kastrull. In i sifonen. In i kylen minst 1timma. Sedan är det bara att spruta ut fluffig chokladmousse. Nackdelen: Sifonen kostar 1.500 kr. Så man kan göra många desserter och middagar innan man kommer upp till denna summa. Är du prylbög
som jag, inga problem.
 
Vin Santo gelé
Gelatinbladet ligger i blöt. värm försiktigt upp Vin Santon/juicen. Nappflaskevarmt (37 grader tror jag). Häll i gelatinet. Låt blandas.
Låt svalna en stund. Fyll till toppen av varje cylinder. In i kylen och stelna. Ca 2 timmar.
 
Efter allt detta är det bar att garnera, pudra precis som ni själva vill. Hoppas det smakar. Min var god, även om den inte var snygg........ Skulle gärna vilja ha en till.
 
Ska du dricka något gott till: Moscati D´Asti eller Fläderblomssaft

Kommentarer :

#1: Simone

Den här måste jag prova , ser verkligen gott ut.

skriven
#2: Simone

Den här måste jag prova , ser verkligen gott ut.

Svar: Gör det. Prova och gör fler chokladcylindrar, pillrigt som sjuttsingen. Det finns ett Vin Santo för 58 kr. nr 8139 på Systembolaget. Kanske inte det bästa, men vad gör det...
il massimo

skriven

Kommentera inlägget här :