Bleksellerisoppa med baconströssel och tärnad grillad paprika

Det här är en soppa jag aldrig gjort tidigare och var nära att förväxla med rotselleri i recepten på nätet. Av de recept jag hittade innehöll alla potatis. Så jag struntade helt enkelt i det och ökade på med blekselleri och purjolök. Utan att veta vad som skulle uppstå. I denna första version har jag fått koka ner allt ca 20% för att få en krämighet och inte bara "vattenkänsla". Men Sellerinsmaken slår igenom på ett fint sätt och purjon hjälper till med lite sötma och kropp. Chrunchen kommer från de friterade vitlöksbladen och och sälta från baconet. Bakom ligger paprikan och spelar dragspel och bara hänger med för helheten.
 
 
Recept:
300 g blekselleri
200 g purjolök
1/2 liten gullök
1 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde 40%
4 dl grönsaksbuljong
bacon
grillad paprika
Citronjuice
salt
svartpeppar
 
 
Gör så här:
Hacka selleri, purjo, lök och vitlök. Låt svettas tills mjuk i kastrull med olivolja. Snåla inte med tiden låt det bli riktigt mjukt. Häll på vin och reducera till en 1/3. Häll på buljong och grädde. Lått puttra i 30-40. Kör i blender ett par minuter så att alla smaker finfördelas. Sila genom finmaskig sil. Häll i kastrull igen och reducera om så behövs. Salta, peppra och tillsätt lite citronjuice för lite syra.
 
Tärna baconet till småbitar och stek till krispighet. låt torka på pappersark. Hacka grillad paprika i småbitar. Lägg på papper. Mandolina en vitlöksklyfta i 1,3 mm tjocklek eller tunnare. fritera i i olja på 180 grader tills fin färg.
 
Montera efter eget sinne
 
Ny upplevelse för mig och annorlunda smaker från sellerin
 
/Mats
 
 

Kommentera inlägget här :