Hängmörad ryggbiff med råstekt potatis och spenatcremé

Det är antagligen en av tiotusental rätter som liknar denna. Men jag har knorrat till det som vanligt och frångått från ordinära såser. Jag var länge inne på att göra en grönpepparsås, men hade ingen cognac och gillar egentligen rosépeppar bättre. Om ni ska göra en pepparsås någongång. Torrosta vitpepparn och byt ut grönpepparn till rosé. I mitt tycke mycket smakrikare och mer originellt. Idag trixade jag till det med spenat istället. Det blev lite pestokänsla över det hela. Och lite mer "italienskt"
Ett råd. Att steka en en ryggbiff gör sig bäst i stora stycken, så att ni kan transchera köttet i smala skivor. Lite pillrigt att skära köttet på högkant som denna, men det ser bra ut på bild:-)
 
 
Recept:
Ryggbiff. Hängmörad eller inte
Fast potatis
blad eller babyspenat
Västerbottenost
Pinjenötter
olivolja
Skogschampinjoner
inlagd rödlök
salt
Flingsalt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Ta ut köttet och låt bli rumsvarmt. Beräkna ca 150 g per pers i kött. Ta fram din Skeppshultspanna med räfflor som du fick i flyttahemifrån present. (jag fick en). Sätt ugnen på 180 g. Se till att skepphultaren är riktigt varm på spisen. Smör och olja. Salta och peppra biffen. Stek till fin yta. ca 3 min på varje sida. In i ugn på plåt. Jag föredrar 57 grader och låter den vila under folie i ca 10 min. Det är upp till dig vad du gillar. Använd termometer. Tranchera köttet i 3-5 mm tjcka skivor.
Råstekt potatis är inte svårt. Stek i stekpanna med smör och kryddning till fin färg. Sila av fettet och in i ugn ca 25-30 min på 220 grader.
 
Spenatcremé
Ja detta var en ny variant. Smörstek spenaten med några vitlöksklyftor. Häll av och pressa ur vätska. In i mixer och tillsätt lite västerbottenost och ej rostade pinjenötter. Häll på olivolja så att det blir en cremig konsisten. Lite salt och peppar. Det är ingen pesto, men snarlik.
 
Champinjonerna klarar ni själva och den inlagda rödlöken har varit med ett antal gånger.
 
Montering. Ja, så här blev mitt resultat
 
Smaklig spis
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :