Kirskålssoppa med pocherat ägg och fräschiga paprikatoner

Har under eftermiddagen plockat kirskål till förbannelse. Det finns en liten ton av peppar i bladen och intresserad som man är måste man prova. Här kommer en kan tänkas lyxig, men enkel variant. Detta är version 1, så man kan förbättra. Men det som är häftigt är att soppan fick en så härlig grön färg. Skulle egentligen velat haft en torkat kirskål ovanpå ägget. Men det får bli till nästa gång
 
 
Recept 2 pers
Skott av kirskål. Överdriv...
1 dl Grädde
3 dl Mjölk
1/5 Gullök
1 dl vitt vin
1/3 buljontärning, grönsak.
Ägg
Ättika
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Citronjuice
 
Gör så här:
Sätt på en kastrull men lättsaltat vatten. Släng ner kirskålen och låt förvälla under ett par minuter. Häll av i durkslag och krama ur vattnet. Fräs gullöken försiktigt i smör och tillsätt vinet. Låt reducera till 1/3. Häll på grädde och mjölk. Puttra på ett par minuter. I med kirskålen och låt sjuda i 15-20 minuter. Mixa i blender till fin soppa. Sila genom finmaskigt durkslag. I en kastrull och värm på. Den ska bli löst crémig. Salta, peppra och tillsätt juice från citron vid behov.
 
Pocherat ägg:
Detta är den enkla varianten och det vardag. Värm en kastrull med vatten (inte kokande), häll på en skvätt ättikssprit och lite salt. Häll i ägget varsamt och låt vara i ett par minuter. När gullan börjar lyfta från botten är det i princip klart. Ta upp med hålslev och lägg på handduk.
 
Montering
Häll på soppan. I med ägget. Ett varv på svartpepparkvarnen. Sikta paprikapulver över ägget.
 
En ny erfarenhet rikare för mig. Kanske även för er
 
/Massimo
 
 
 

Kommentera inlägget här :