Smörstekt sparris med nyplockad kirskål och parmesan

Sparris, sparris, sparris. Nu börjar säsongen för sparris och har man tur får man tag på Gotländsk. Visserligen dyrare, men man stödjer svenska bönder och den är jättegod. Jag har förmånen att få praktisera med Norbert Lang vid vissa tillställningar och sparris är en av hans paradnummer. Den 20 maj kommer Norbert laga en 6 rätters sparrismiddag med mig som högra hand. Bishop Arms, Bellmansgatan. Om ni är intresserade, ring och boka på 08-55692118. 800 kr/pers. Dagens anrättning har säkerligen de flesta gjort tidigare. Och jag tycker att enkelheten är viktigast.
 
Ett stort minne jag har, är när jag jobbade i Toscana. Mario (bonden) ville att jag skulle följa med honom upp i bergen och kolla av de högre vinodlingarna. Vad jag inte visste var att han hade med sig ett litet stormkök, lite vin och bröd. På vägen upp plockade han vildsparris i dikena och väl, högt uppe på en terrass med utsikt över hela dalen. Fräste han på dessa små sparrisar, lite salt och peppar och givetvis den obligatoriska olivoljan på det typiska toscanska brödet. Det finns ingen lyxrestaurang i världen som slår en sådan upplevelse. Så varje gång jag får känna doften av sparris, försvinner jag för ett kort tag till den dagen. Jag tror att man kan uppnå samma känsla med stormköket och köpesparris högst uppe på Hammarbybacken. Ska faktiskt prova.
 
 
Recept:
Sparrisar
Kirskål
Parmesan
flingsalt
Svartpeppar
Balsamico Cremé
 
 
Gör så här:
Bryt av den nedersta biten av sparrisen. Det går av där det behövs. Skala av lite av stjälken om de känns torra.
Fräs på med normalsaltat smör i stekpanna, på medelhög hög värme. Det tar ca 2 min eller tills mjuka , men det ska vara lite krunsch kvar. Salta med flingsalt i pannan. Riv lite parmesan med osthyvel. Sprinkla lite kirskål eller annat grönt du tycker om. Lägg ett par klickar balsamico cremé på tallriken. Och du har enn killer.
 
Det är mycket lätt att göra egen balsamico Cremé. Lika delar Balsamico och socker. Jag brukar köra råsocker, ger en lite djupare smak. Koka samman till exakt 108 grader.Låt svalna
 
Ja det var allt . Vi kanske syns på toppen av Hammarbybacken
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :