Steka kyckling i ugn, Heston Blumenthal style

Jag är inte speciellt förtjust i kyckling och de man köper i affären är ganska smaklösa. Tyvärr fanns det inga kravmärkta eller frigående. Så det fick bli den där kycklingen för 25 kr.

Som ett fan av Heston Blumenthal tog jag mig tid att följa hans teknik för att få en perfekt kyckling i ugn. Det gäller att ha tålamod, men även den billigaste kyckling smakar tio gånger bättre.

Här kommer steg för steg. Hur man gör

1. Häll upp vatten i en stor plastbunke och använd 60 g salt/liter. Lägg i kycklingen i vattnet och låt stå över natten. In i kylen.
Saltlösningen gör tydligen så att köttet blir mörare och kan ta åt sig smaker bättre.

2. Dag 2. Torka av kycklingen och fyll den med timjan och en hel citron. Gnid in skinnet rikligt med smör. Ställ in ugnen på 90 grader och låt vara i ca 1,5 timma. Det viktigaste är att köttet ha nått en temperatur på 60 grader. Använd termometer. Mät på den tjickaste delen av kycklingen Det kan tyckas vara väldigt lågt. Man brukar säga runt 72-75 grader. Om Heston säger så. Får man lita på det. Nu ska kycklingen vila i 45 minuter.

3. Vrid på full värme på ugnen. och ställ in i ca 10 minuter för att få en fin yta.

Jag var själv skeptisk till om köttet var klart, men det var helt perfekt och saftigare än någonsin. Det gäller bara att ha tid. Senare ikväll kommer jag att göra en kycklingfond och någon trevlig pastarätt eller liknande på det kött som blev kvar.

Här en länk till Heston´s videofilm om ämnet.
Anektdot. Jag blev förväxlad som Heston en gång när jag var på restaurang. Förstår inte varför :-)
 

Kommentera inlägget här :