Idag var jag hemma hos Tina och Erik och planerade in ett par filmgalor senare i år. Erik hade gjort Broccolipaj och en med kirsch. Jag var så himla mätt och mitt i arbetsivern glömde jag bort att smaka på dessa. Har paxat för en liten bit, kanske redan imorgon. Paj för mig är Västerbotten, västerbotten och ytterligare en. Här kommer en som faktiskt innehåller grönsaker trot om ni vill

Recept:
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
1/4 dl vatten
250 g purjolök
180 g champinjoner
2 msk vitt vin
50 g västerbottenost
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
1 krm pimonte dulce
tunna skivor av spetspaprika
smör
salt
svartpeppar
Gör så här:
Blanda vetemjöl, smör och vatten i en beredare. Kör tills fin deg. Lägg i kylen i en timme. Knåda ut degen i formen och för baka i 225 grader i ca 10 minuter.
Hacka, skär purjolöken i ca 2-3 mm tjocka skivor. Se till att snitta löken innan. Så attt det inte blir ringar. Bryn dessa i smör tills purjolöksdoften kommer i näsan. häll på vinet och puttra ihop ytterligare 2 minuter. Hacka champinjonerna i 2-3 mm tjocka bitar. dela på hälften. fräs på i panna med smör tills den nötiga doften uppstår. Ta av från panna. Låt svalna
Blanda mjölk, grädde och ägg. Salta (var inte blyga) och peppra + pimenton. Riv i osten. Häll i purjolök och svamp i formen. Skär ett par tunna skivor från spetspaprikan som garnityr. grädda i 25-30 minuter. Eller tills pajen fått fin färg. Man känner på doften när det är klart.
Man kan välja att ta mer purjolök och svamp, men det ska vara en symbios mellan paj och innehåll. Och än en gång. Tänk på att salta.
God spis
/Masssimo