Hammenhög Gästgiveri´s äggakaka.

De senaste åren har jag och goda vänner tillbringat midsommar i den lilla byn Örrum hos en god vän, som har en sommarstuga där. Det har blivit lite av en klassiker att på midsommardagen åka till den större byn Hammenhög och dess gästgiveri. Jag har alltid beställt äggakakan. Jag tror iof om man skulle man äta äggakaka ofta skulle man nog tröttna. Men den är i många avseenden, i sin enkelhet. Fantastisk. Jag har i mitt recept ökat på med socker från säkra skånska källor. Det kommer till och med att bli en liten film under måndagen
 
 
Hammenhög gästgiveri
 
Recept 6 pers. Detta recept kan ni halvera utan problem
1 liter mjölk. Den röda
10 ägg
5 dl vetemjöl
1 dl socker
salt
 
Gör så här:
Blanda vetemjöl, socker och salt. Tillsätt ägg och vispa till smet. Vispa i mjölk, stötvis till fin smet. Här kommer tricket. Låt stå i rumsvärme i en halvtimme så att allt gifter sig. Ta en stor stekpanna och värm till medelhög värme. Fräs lite smör. Häll i smeten och låt tjocka till sig ca 1/2 cm på kanterna och botten. Använd stekspade och för det stelnade mot mitten och fortsätt tills allt är stelnat. Ta en tallrik för att vända kakan och stek 1-2 minuter för fin färg. Vänd tillbaks och ytterligare någon minut.
 
Serveras med rårörda lingon. Kallrökt sidfäsk alt vanligt bacon (stekes knaperstekt i panna). Ett glas iskall mjölk. Eller om man vill en god lager.
 
God spis
 
/Massimo
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :