Spenatsufflé med västerbottenost

Idag blir det vad kylskåpet har att erbjuda. Sufflé kan man aldrig göra för lite av. När det blir rätt, himmelskt gott. När det blir fel. Pannkaka. Övning ger färdighet alltså. Dettta recept har jag laborerat med under årens lopp. Normalt ska det vara getost, men har försvenskat receptet lite och kör med västerbottenost istället. smakar faktiskt bättre. Har kommit på att ganska många recept jag gör innehåller just den osten. Den finns ju i kylskåpet för jämnan så det är inte så konstigt. Idag körde jag halva receptet.
 
 
 
Recept 8 pers
mjukt smör att smörja formarna med
500 gr babyspenat
salt och svartpeppar
1 charlottenlök
1 - 1 1/2 vitlök
40 gr vetemjöl
2 1/2 dl mellanmjölk
200 gr Västerbottenost eller getost
2 msk parmesanost. Parmesanen behövs inte om du använder Västerbottenost
4 stora ägg
Cayennepeppar
 
Gör så här:
 
Värm ugnen til 215 grader ( varmluft 200 grader). Smörj åtta suffléformar med mjukt smör. Ställ den i frysen och upprepa smörjningen.
 
Sätt en kastrull på medelhög värme. häll på lite vatten och i med spenaten. Krydda med salt och peppar. Låt gå under omrörning tills spenaten blivit mjuk. Häll av i sil och låt svalna. Kram ur vattnet i spenaten och choppa fint.
 
Hetta upp en kastrull med smör och häll i charlotten och vitlök. Låt den svetttas tills blank. Strö över vetemjöl och lite Cayenne. tillsätt mjölken, stötvis så att det inte klumpar sig. Låt sjuda ytterligare några minuter. Låt svalna
 
Riv Västerbottenost och häll i lökblandningen. Rör ner den choppade spenaten och äggulorna. Ställ åt sidan.
 
Koka upp vatten i en kastrull till vattenbadet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner i spenatblandningen. Häll i smeten i de smorda formarna.
 
Häll i vattnet i en ugnsform och sedan suffléformarna. Nu är det med spänd väntan. Ca 13-15 minuter. Öppna inte luckan till ugnen... När sufflén rest sig 0ch börjar få fin färg, då brukar dom vara klar. Tänk på att varje ugn är sitt eget väsen. Så chansa inte inför en viktig middag utan pröva gärna en gång eller två innan
 
Nu så: Ät och njut.
Om jag skulle dricka vin till detta skulle jag ta en Chablis (Chardonnay)
 
Original receptet kommer från Gordon Ramsay´s bok "Frisk aptit"
 
Ha det
 
/Massimo

Kommentarer :

#1: LIENE

Låter och ser gott ut :)

Svar: You bet. Prova. Inte så svårt som alla säger
il massimo

skriven

Kommentera inlägget här :