För ett par månader sedan ringde en god vän till mig och frågade om jag ville ta ett jobb som servitör på ett stort event under Kock-VM. Matnördig som man är, tackade jag givetvis ja på stående fot. Vad jag inte visste var att det var Nespresso som är sponsor för Bocuse D´or som skulle ha en VIP-tillställning på WATZ Studios i Värtahamnen. En Pop-up restaurang för ett par dagar. Jag har nog aldrig varit så trött när jag kommit hem under den här veckan. Och det är en ynnest att få möjligheten att avsmaka fem stjärnkockars tolkning av olika rätter under ett och samma tak. På köpet har man fått ett antal nya vänner för livet. Häng med på en smak odysse med en touch av kaffe.
Menyerna kommer på engelska och gör sig bäst så. Jag missade några rätter, men har blivit lovad av kollegor och Nespresso att få alla bilder inom kort.
Först presenterar jag kockarna och sedan deras menyer. Och lite köksbilder
Melker Andersson 1* Michelin. Driver bla F12 och förekommer ofta i TV-sammanhang

Meny:
Swedish langoustine served with Ristretto Intenso Aioli

En annan variant av samma rätt

White asparagus "BBQ" served with Ristretto Intenso Bread
Här kommer en prep bild istället

Cod with morels served with Ristretto Intenso oil. En av de godaste rätterna under veckan...

Spring lamb Ristretto Intenso spiced with vegetables

Rhubarb served with Ristretto Intenso ice cream

Prep och köksbilder


Mauro Colagreco
2 ** Michelin Mirazar, Menton

Meny:
Sea urchin and Ristretto Origin India textures

Ristretto Origin India marinate scallops and corn textures

Blue lobster, onion confit and Ristretto Origin India Bisque. Har tyvärr ingen bild ännu.
Slow cooked pigeon, Ristretto polenta and coconut emulsion

Parsnip mousse, Ristretto Origin India sponge, pistachio sauce and roaste oi crystals. Tyvärr ingen bild
Här lite köksbilder

Ja, hmm. Ska det inte var lite mer någonting? Salt, jo så är det.

Terje Ness 1*Michelin
Driver restaurang ORO

Foie gras Ristretto Intenso Nougatine. Nu pratar vi mästerverk. Både för ögat och smak

Salmon with Ristretto Intenso and dill

Norway lobster with Ristretto Intenso powder
. Jag har tyvärrr ingen bild ännu.
. Jag har tyvärrr ingen bild ännu.
Duck with Ristretto Intenso sauce. Bilder fattas här med. Kameran strejkade. Bilder kommer.
Ristretto Inteso Ganache

Här några snaps


Jouni Toivanen 1* Michelin. Driver restaurang Luomo bland annat
Håll i hatten för den här killen kan lägga upp så att ögona får sitt och mer där till.

Meny:
White asparagus, cold smoked salmon and Ristretto mayonnaise. Ingen bild men den kommer.
Scallop in tecxtures, brown butter and Ristretto vinegar

Slightly smoked halibut, shitake-Ristretto broth an Finninsh caviar. Varför missade man att fota denna underbara rätt. Men bilder kommer.
Tongue of baby lamb garlic "Manna" and Ristretto juice. En ny upplevelse, men smakmässigt fantastiskt

Och nu årets efterätt.
Xoco, cep, oak and Ristretto

Lite bilder från bakom glamouren


Den sista kocken Per Thostesen
Sous-Chef med självaste Paul Boucuse 3* Michelin. Den här gubben leker man inte med. Och alla säger att vi är lika. Ställ upp Heston Blumenthal så har vi de tre musketörerna, eller?

Meny:
Espresso forte Pickled salmon with spices, endive, mustard sauce and horseraish mayonnasie.
Om det är en rätt jag skulle få äta om livet snart vore slut så är det denna. Saknar ord. Håller på att efterapa denna hemma

Creamy lobster bisque with butter and steamed pumpkin, toped with Espresso forte foam nd crispy pumpkin seeds. tyvärr igen missade jag denna rätt med foto
Mild Espresso Forte Ice cream on crispy rice bottom and avacado served with caviar and olive oil with herbs.
Ooooooooooooooooooooooooooooh....

Och slutligen:
White chocolate mousse served with Espresso forte, Liquorice caramel, tangerine sorbet, roasted chocolate and mint,

Ja för att allt detta skulle fungera ut mot gästerna, finns det ett antal människor som jag arbetat med under veckan. Mattias (mr Nicker), Therese, David, Jessica, Eva och Helene. Givetvis Raymond och Kenneth som har ordnat det hela. Det har varit en fantastisk upplevelse och jag behöver nog ett antal dagar för att komma ikapp och smälta en och annan kolhydrat.

- Jag är ödmjuk inför upplevelsen
/Massimo
Wow! Avundsjuk!