För er som följer mina mateskapader, vet att under några dagar under sommaren, åker jag och några vänner och fiskar uppe på fjället vid Borgafjäll. I år var fiskelyckan extra stor. Det gick till och med att bada i jokkarna, vilket inte är direkt vanligt. Normalt med horisontellt regn och minus grader. Snart kommer vi att ha Slipsik battle. Vilket innebär ett stort matlagningskalas med fisken vi fångat i centrum. Förra året vann en ångbakad röding tävlingen. Med kokt potatis och vitvinsås. Idag provade jag på olika smaker för att få uppslag till kommande battle. Detta är resultatet

Recept:
Öring, Röding eller lax. En liten per person eller en filé per person
Pak Choi, efter behov alt spenat
2 Gul paprikor
6 charlottenlök
8-10 Champinjoner
2-3 dl vitt torrt vin (delat)
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger alt sherryvinäger
1 dl vatten
1/2 tsk chili
1/5 msk strösocker
1-1/5 msk vetemjöl
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Smör
Gör så här:
Filéa fisken och ta bort skinnet. Torka av och salta och svartpeppar efter eget huvud på båda sidor. Skär lite smör och lägg på fisken. Cesta citron skal över. Moderat. Låt stå
Skär charlottenlöken i medelstora skivor. Skiva Champinjoner. Skär paprikan i mindre bitar.
Börja med såsen. Fräs charlottenlöken (2 st) och vitlöken utan att den bränns. Tillsätt paprikan och puttra tills mjuk. rör ner vetemjölet och låt puttra någon minut. Tillsätt vinäger, vin (1-1 1/2 dl), vatten och chili. Låt puttra med lock i ca 20 minuter. Mixa slätt och kör genom sil. Salta och peppra.
Använd en traktörpanna. Fräs resten av charlotten och bryn chaminjonerna till nötig doft. TIllsätt resten av vinet eller eventuellt lite mer och låt reducera i ett par minuter. Gör en bädd av charlotten och champinjoner och lägg på fisken. På med lock. Tänk på att fisken ska hålla 48 grader i slutet och att fisken är tunn. Detta går väldigt fort. Max 2 minuter. Ta av värme och låt bli klar. Dettta kräver lite finger toppskänsla
Skär av botten av stjälken på Pak Choi. (Ni kan använda spenat lika väl för en "svenskare" smak). Ta fram stekpanna och bryn Pak Choi tills mjuk och lite färg.
Lägg upp Pak Choi på tallrik och sedan fisken. Såsa efter behag.
För att vara en test är jag väldigt förvånad av att det var så mycket goda smaker som fungerade ihop. Det viktigaste är givetvis att fisken huvudpersonen.
Nu blir det efterätt, kanske :)
/Massimo
ÅH MUMS! :D
Kanske något du vill att flera läsare ska se? Jag har på min blogg en liten "Readers' Recipe" där ni kan få vara delaktiga av att dela med er av era recept/ mat-foton, i syfte att vi ska hitta nya inspirerade recept och/eller bloggar. Jättetråkigt med sådan här reklam I know, men läs mer om det på min blogg om du är intresserad :)
//hundredkitchenstories.blogg.se