Kanelglass med honungsmandelknäcke och apelsinfileer

Ja då var det dags för glass igen. På söndag är det kanelbullensdag och jag kände för att göra något med kanel. Glass, ja varför inte. Normalt kanske man använder äpple som en god smakbrytare, men jag slår till på härliga apelsinfileer istället. Håll till godo.
 
Recept:
 
5 dl grädde
5 dl 3% mjölk
7 äggulor
1 dl socker
1 1/2 tsk kanel
Cest från 1/2 apelsin
Apelsinfileer
honung
mandelkross
smör
Chokladriv
 
GFör så här: Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Värm på så att sockret löser sig. Häll i äggulorna och vispa. Nu ska denna smet bli 82-84 grader. Eller så att den tjocknar till. Inte för mycket. Häll i kanel och cesten från apelsinen. Låt stå i kylen ca 30 minuter så att smeten tar åt sig smakerna. Häll i glassmaskin och kör igång. Det tar ca 30 minuter
 
Knäcke. Värm en stekpanna med en klick smör och häll i mandelkross och sprita på honung. Nu ska detta karameliseras. Puttra på till fin knäckfärg. Häll ut på ugnspapper och in i frysen. När denna blir varm blir den lite mjuk vilket är en häftig upplevelse när man äter glassen.
 
Filea apelsinen.
 
Ja nu är det bara att montera i tallrik. Avsluta med att riva lite mörkchoklad över.
 
Frosseriet kan börja
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :