Sesamfrö/sechuanpeppar halstrad tonfisk med en ljummen zucchinisallad på en variromanescosåsant av romanescosåsspegel

Trot om du vill. Jag väntar på att köttfärssåsen ska bli klar. Jag gör ett storkok en gång i månaden och den tar runt 6 timmar. Nu hade jag en färs ktonfisk i kylskåpet och den ville gärna bli omhändertagen. Så vad gör man. Det är bara att börja kreera. I present fick jag ett presentkort på Cordon Bleu och det blev en skopa man kan göra bollar.. Det är äpplen som du ser i lite suddig form.
 
Recept:
Färsk tonfisk
Zucchini
Rostad paprika
Vitlök
Rödvinsvinäger
Olivolja
Kruspersilja
Sesamfrö
Sechuanpeppar
Korianderfrö
Svartpepparfrö
Flingsalt
Salt
Peppar.
 
Gör så här: Blanda i en skål. Sesamfrön (mest), sechuanpeppar, korianderfrö (minst) och svartpeppar. Värm på en stekpanna torrt och rosta allt. Du känner när dofterna börjar frigöras. Tänk på att inte bränna allt. Lägg sedan ner i mortel och finfördela. Låt stå.
 
Ta en rostad paprika. Mixa den. Tillsätt lite vitlök (försiktigt) och rödvinsvinäger (ännu mer försiktig). Sila igenom sil och krydda med salt och lite peppar. Eventuellt lite mer syrlighet om så behövs.
 
Julienna zucchinin i fina stavar. Här kan du själv välja hur litet man vill ha det. Om du har en mandolin är detta gjort på en minut. Lägg i bunke och strö på lite salt. Låt stå i ca 20 minuter. (häll bort vätska). Sätt ugnen på 50 grader och ställ in salladen. Innan servering ringla på lite oliolja och ett ryck med pepparkvarnen.
 
Nu har jag en skopa som kan göra fina bollar av äpple och dylikt. Men här är det bara din fantasi som sätter stopp.
 
Sätt nu stekpannan på medlehög/hög värme. Skär ut en fin bit av tonfisken. ca 1 cm. Rulla kanderna i sesam/sechuan krosset. Halstra tonfisken så att den får en jämn vit del på kanterna.
 
Innan har du lagt upp tallrikarna och gjort en spegel av såsen. Lagt ut äppelbitarna och en kruspersilja bredvid varje. Vira med en gaffel som om du skulle äta spagetti med zucchinisalladen. Lägg på Tonfisken ståendes på kanten.
 
Hur gott som helst.
 
/Massimo
Taggar: romanescosås, sechuan, secuanpeppar, tonfisk;

Kommentera inlägget här :