Päronmousse med krispigt päronblad

Full fart med att hitta på något gott, men ändå enkelt inför julmiddagen med familjen. Fördelen med denna efterrätt är att den görs klar i förväg. Då slipper man att stressa under själva middagen. Glass har jag blivit bannlyst att göra. Kanske har det blivit lite väl mycket under året. Så jag provar mig fram här med en mousse. I detta fall päron men kan bytas ut mot vilken frukt du vill. Det krispiga flarnet blev väldigt lyckat.
 
 
Recept:
100 g päronpuré
2 gelatinblad
1 äggvita
0,5 tsk citronjuice
70 g socker
45 g vatten
1 dl grädde
 
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggvita, citronjuice och 10 g socker till ett fast skum. Koka resterande socker med vattnet till 122 grader. Använd termometer. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i marängen under ständig vispning. Blanda i purén. Vispa grädden och vänd ner med slickepott eller liknande. Smält de blötlagda gelatinbladen till ca 45-50 grader. Vispa ner lite mousse bland gelatinet och sedan vispa ner allt i resterande mousse. Häll i glas eller formar.
 
Päronblad. Mandolina tunna skivor. I mitt fall 1,3 mm. Lägg på ugnspapper och strössla över florsocker. Torka till krisp i ugn eller torkugn på 75-80 grader. Tar ca 3-4 timmar.
 
I år kanske man hinner kolla på Kalles jul för en gång skull.
 
 
/Massimo
 

Kommentera inlägget här :