Scotch quail egg

Det verkar som att det är säsong för vaktelägg och jag är ju inte den som inte vill prova på. Efter en timma på nätet med minirätter hit och dit. Hitttade jag en film där min dubbelgångare från england demonstrerade ett recept. Ja både jag och Heston är flintisar och bär glasögon. Det kan ju iof  vara så att han är lite mer insatt i detta ämne. Lite så där bara. Av erfarenhet bör man följa hans recept slaviskt. Annars går det åt pipan. Men lite kan man ju svänga. Mitt första försök med en rinnig äggula i en Scotch egg. Och jag är riktigt stolt. Och givetvis har jag ändrat ursprungsreceptet. Hade inte alla delar. Men det blev riktigt gott. Lite Italianstyle!
 
 
Recept:
Vaktelägg
Färska salsicciakorvar
Rökt paprika dulce
Ägg
Vetemjö
Panko
Frityrolja
 
Gör så här: Köp eller gör egna salsiccia. Mosa färsen till mjuk (utan skinn givetvis). Tillsätt en knivsudd röktpaprika. (Detta till 125 g salsiccia) Platta ut färsen smalt. Så att du ser att du får plats med ägget.
Koka upp vatten och samtidigt ta fram en skål med isvatten. Jag själv stoppade ner en kylklabbe. Det fungerar det med. Koka äggen i exakt 2 minuter. Lägg i isvattnet. NU kommer det svåra. Pillra loss skalet. Var beredd på att koka fler. Det är pillrigt och ägget är knappt kokt. När du väl har lyckats medpillret. Baka in ägget i ca 40 gram köttsmet. Se till att den är en homogen utan sprickor.
Mjöla in med vetemjöl. Doppa i vispat ägg. In i panko. Sedan tillbaks i ägget och sist panko en gång till.
In i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 180 grader. Värm upp frityroljan till 190 grader. (Ett varningensord. Det är väldigt varmt. Ha alltid lock eller brandfilt nära dig.) Fritera dina "bollar till gyllenbrynt. Det tar 2-3 minuter. Häll på plåt och in i ugn ca 4-5 minuter på ca 180 grader. Det beror på din ugn givetvis. Ikväll hade jag tur. För att det ska vara lyckat ska äggulan fortfarande vara rinnig.
 
OM du vill ha lite sås. Jag blandade bara creme fraische och lite dijonsenap. Heston föredrar majonäs. Men det får ni själva välja.
 
Ps det var riktigt gott. DS

/Massimo

Kommentera inlägget här :