Smörstekt torsk med mandelpotatiskroketter

Till vardags kanske man inte går till fiskhandlaren och köper en riktigt fin bit torskrygg utan man nöjer sig med de som är frysta och i förpackning. Jag tycker nog att det kan vara helt okej. När jag ska göra något med torsk brukar jag alltid rimma 40-60 minuter innan så att köttet får en fastare struktur.
 
 
Recept:
1 torskrygg bit per person
Mandelpotatis
färskost
Sockerärtor
Apelsincest
Små Capris
Panko eller ströbröd
Mjöl
Ägg
Olivolja
Smör
Peppar
Salt
 
Saltlag. 0,5 liter vatten. 0,5 dl socker. 0,5 dl salt. Detta recept  kan du multiplicera flera gånger om du behöver.
Lös upp socker och salt.
 
Gör så här: Lägg torskbitarna i saltlaget, 40-60 minuter. Skölj av i vatten och torka fisken. Salta och peppra.
Under fisken rimmas, skala och koka potatisen. Låt kallna. Pressa i en bunke och blanda i färskost. Här besämmer du själv hur mycket ost du vill ha. Tillsätt lite citronsaft. Sedan i med olivolja tills du får an bra smet att rulla bollar med. Doppa bollarna i mjöl och sedan i uppvispat ägg. Till sist rullar du bollarna i Panko eller ströbröd. Hetta upp frityrolja eller rapsolja till ca 160-170 grader. Fritera till gyllenbrun färg. Strimla sockerärtor. Riv apenslincest och låt torka  på hushållspapper. Ta en liten stekpanna och torrrosta caprisen. Låt svalna och hacka i småbitar. Smält smör i kastrull.
 
Allt detta ska givetvis göras så att det blir klart samtidigt. Fisken tar olika lång tid beroende på storlek.
Till detta passar en Grüner Veltliner eller Riesling alldeles utmärkt. eller varför inte bara ett glas vatten med citron i.

Kommentera inlägget här :