En av de äldsta metoderna för att "konservera" kött är genom torrsaltning. Och jag tyckte det kunde vara roligt att prova på. För en månad sedan satte jag igång och igår var det dags att prova första tuggorna. Det är inte som Prosciutto eller Serrano, men himla gott. De kommande dagarna ska jag hittta på lite recept. Och jag håller även på att bygga en torklåda för att prova andra metoder. Jag använde reninnanlår denna gång. Det går givetvis att använda annat kött med.

Recept
Till varje kg kött används
100 g grovsalt
ev 10 g nitritsalt
10 vitpepparkorn, krossade
1 tsk druvsocker
100 g grovsalt
ev 10 g nitritsalt
10 vitpepparkorn, krossade
1 tsk druvsocker
Gör så här. Trimma köttet. Ta en plastlåda. Gnid in saltblandning. Gör lite hål i köttet så att saltet tränger in bättre. Lägg över plastfolie och en tyng över allt. In i kylen. De första dagarna får du hälla bort vatten. Låt mysa i 3-4 veckor tills köttet är helt genomsaltat.