Sommaren har precis börjat och tomaterna på balkongen har lång väg att vandra innan skörd. Efter lite experiment med tomater överlag kan jag konstatera att få till en perfekt Gazpacho, måste man antagligen flytta till varmare breddgrader. Tomaterna i butiken duger inte till mycket. Så i mitt konstaterande är att. Plommontomater på burk har den "bästa smaken" till trots. Ett superenkelt recept för heta sommardagar. Egentligen använder man olivolja och vinäger, men jag tyckte att den skulle bli lite matigare denna gång. Ett riktigt spanskt recept kommer när mina egna tomater är mogna.
Recept:
1 burk plommontomater av bra kvalitet.
1 dl vitt bröd. Sönderrivet utan kanter.
1/2 gurka, normal stor
1-2 st medelstora vitlöksklyftor
2 st rostade paprikor
1 färsk gullök eller 1 st charlottenlök
1/2 dl Basilika
2 dl grönsaksbuljong
1-2 tsk citronsaft
1/2 tsk örtsalt
Tabasco
Svarpeppar
Gör så här: Plocka fram blender alternativt bunke och stavmix. Häll i allt i blendern/bunken, utom citronsaft, salt, tabasco och svartpeppar. Mixa fint och krydda upp till lagom syra och hetta. Låt stå i kylen i en timma eller över natten för extra smak. Servera med surdegsbröd och en kvist Basilika. Vin om man vill det.
/Massimo