Marinerade Lammracks och bakade rotfrukter med getost créme

Det börjar närma sig vår och påsk. För mig är det lammet som står i centrum och det finns en uppsjö med recept. Normalt tyckar jag att lammracks är ett himla pillrande. Ibland skär jag ut filén helt enkelt. Idag eller rättare sagt i måndags komponerade jag denna rätt som både är enkel och lättsam i sitt utförande. Fungerar lika bra ute på grillen för den hågade eller avslutande i ugn. Har ni känningar hos någon bonde. Köp då direkt från denna. Oftast eller alltid är det mycket godare. Och samtidigt får man en historia bakom köttet
 
 
Recept:
Lammracks. Här beror det på hur hungriga ni är. Allt från 3-5 kotletter/person
Jordärtskockor
Morötter
Purjolök
Vitlök
Grekisk Yogurt
Getost
Färsk Timjan
Citron
Socker
Salt
Peppar
Smör
Olivolja
 
 
Gör så här: Trimma benen och ta bort eventuella senor och dylikt. Skär snitt i kappan. Gnugga in salt och peppar. Ta en påse och häll i lite olivolja, citronsaft, hackade vitlökar och lite färsk timjan. Förslut och gnugga runt så att hela köttbiten får del av marinaden. Ställ in i kylskåpet i ett dygn. Alternativt vaccumpackar du detta. Marinera i ca tre timmar. Ta ut sedan i god tid för att få rumstemperatur.
Sätt ugnen på 175 grader. Skala jordärtskockorna. Häll på lite olja och salta. In i ugnen ca 30 minuter. Dom ska vara genombakade. Här kan du även lägga med den fina små morötterna. Om de är riktigt fina och små, brukar jag smörsteka dessa istället med lite socker. Tycker de får en rundare smak. När kockorna är bakade, lägg på en tallrik och in i kylen. Om du steker morötterna. Lägg i dessa i panna fem minuter innan kockorna. Allt ska få en fin gyllene färg. Det ska bli en krispig yta.
Sänk ugnen till ca 150 grader. Smörstek lammet till gyllene färg. Använd ugnsfolie på benen så att dessa inte bränns. Mitt perfekta lamm håller 54-55 grader, då blir det fint rosa. Kolla temperaturen hela tiden. Ca 15 minuter. Låt vila på skärbräda i tio minuter innnan du trancherar. Kasta ine bort stekspat. Häll på någon/några matskedar portvin eller rödvin om man vill. Puttra ihop. Tillsätt lite citronsaft eller vinäger. Detta ska bara vara en liten sky.
 
Tvätta purjolöken. Skär juliennestänger ca 15 cm långa och 2-3 mm breda. Lägg i en panna rakt. Stek försiktigt utan att det bränns ett par minuter och låt dessa stekas rakt i pannan. När ni sen lägger upp använd en köttpincett och vira upp som spagetti. Ytterst lite salt behövs.
 
Ta innankråmet av en getost. Inte ytterhöljet. Blanda med lite yogurt.  Lite timjan. En skvätt cotronsaft. Peppar och Salt. Här får ni laborera tills rätt konsistens och smak. Lägg i spritspåse för att lättare kunna montera.
 
Ja det är en del moment. Men det gäller att få allt klart på en gång.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
 

Kommentarer :

#1: Veronica Wallgren

Åh vad gott!

skriven

Kommentera inlägget här :