Persiljerots tortelacci med ramslöksemulsion

I helgen ringde en av mina kompisar och bad om råd. Hennes sons flickvän går kockutbildningen på Grythyttan. Som arbetsuppgift hade dom fått tre råvaror att arbeta med. Ramslök, persiljerot och bönor. Ramslökspesto har jag gjort många gånger, men tänkte krångla till det. Och allt ska kunna göras på en timma. Hmm... Jag fick själv börja räkna minuter  för att se om det var genomförbart. Och igår var jag ju tvungen att prova själv. Man ska veta att ramslöken är väldigt kraftig i smak. Det gäller att hitta den rätta balansen. Kanske denna omgång inte var helt perfekt, men har en hel burk att förfina maträtten på. Pesiljeroten som fyllning i tortelaccin var en mycket trevlig erfarenhet. Len, finstämd smak av persilja, men samtidigt krämigt. Det kommer att bli några rätter av ramslök de kommande dagarna
 
 
Recept:
100 g ramslök
150 g persiljerot
Haricot verts
3 ägg + 2 äggulor
1 tsk dijonsenap
100 g vetemjöl
100 g durumvete
2 dl grädde
2 dl 3% mjölk
Rapsolja
Permesan
Salt
Peppar
Citronsaft
 
Gör så här: Blanda mjölet, 2 ägg och en äggula i en matberedare och förbered degen. Lite salt och eventuellt lite vatten. Detta beror på hur stora äggen är. Knåda till fin deg. Plasta in och in i kylen.
 
Hacka Persiljeroten i småbitar. Häll tillsammans med mjölk och grädde. Puttra tills mjukt. Häll bort gräddmjölken och mixa roten i blender. Tillsätt lite mjölkgrädde åt gången tills fin fast creme. Salta och peppra. Eventuellt lite citronsaft.  Om cremen är för lös. Låt gå på låg värme och puttra bort lite vätska.
 
Hacka ramslöken och häll i blender. Tillsätt olivolja, lite i taget. Här bestämmer du själv hur mycket rapsolja du ska ha.Det ska bli en jämn och klar smet. Med fördel kör blendern ett par minuter. Sila om det behövs. Ta fram en bunke och häll i en äggula och senap. Vispa ihop. Tillsätt ramsslöks olja/creme till önskad konsistens och smak. Var försiktig här. Ramslössmaken är stark.
 
Ta fram degen och kavla ut den tunnt. Om du använder pastamaskin. Det tunnaste brukar vara bra. Skär ut 10x10 plattor. En klick av persiljerotscremen i mitten. Vispa ett ägg och pensla kanterna för att kunna limma ihop. Vik till trekant och ta den längre delen och vik ihop den. Det ska se ut som en påvemössa om man gjort rätt.
 
Smörstek lite Haricot verts eller någon anna böna. Hyvla lite permesan. Inte helt vegorätt, men nästan. Innehållet kan vara vad som helst givetvis.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
 

Kommentera inlägget här :