Äta myror?

Nja inte riktigt sant. Men skulle kunna vara, i den kurs som gick av stapeln förra veckan, "Skörda vilt". Vilken tur med vädret också! Under en halvdag  med restaurangakademien och Lisen Sundgren som kursledare sprang vi ut med "kånken ryggor" och plastpåsar i högsta hugg, för att skörda i skogens skafferi. Harsyra och maskrosor kan man, men det finns så mycket mer. En fantastisk rolig grupp med riktiga kockar och matentusiaster. Sedan blev det fria händer i Akademiens kök. Och de rätter som skapades där. :) Inga speciella recept utan ett fritt sinne med vad som plockats och en fantastisk laganda. 
 
Vissa innefattas av Allemansrätten och får inte plockas utan markägares tillstånd. Bra att veta!
 
 
- Det här är en löktrav! Passar utmärkt till majonäs. Lite sent på säsongen så bladen är lite beska, men blommorna är fantastiskt goda. Barn från någon skolutflykt som passerade, trodde inte vi var riktigt kloka.
 
Älgört.
 
Som vanligt när man ute på okänd mark, blir det korvstoppning. Men vi han med bla Våtarv, älgört, nässlor, rallarros, maskrosblad, löktrav, almfrukt, miskmadra, kirskål och den där under bänken som jag inte kommer ihåg. den blev dekoration på vitsparrisen längre ner.
 
 
Givetvis är det svårt att skapa unika rätter med bara dessa växter,
 
Lite hjälp fick vi med bla sparris, broccoli, rotfrukter, endives och mycket annat.
 
 
Det här är ingredienserna till den halstrade gösen plus lite till. Vad sägs om granskottssmör penslat på Gösen?
 
 
Som lite snacks gjorde alla grupper varsin pizza. Vår hade "en salig blandning av skogens växter pesto", zucchini, och vitsparris. Garnerat med lite harsyra och det gula? vad hette det nu då?
 
 
Vår pizza, längst ner i bilden.
 
Man äter ju inte bara med magen utan även ögonen. Friterad nässleblad som en del i det visuella.
 
 
Den klassiska nässelsoppan med lite kirskål som utfyllnad och rundning.
 
 
Endiveblad med skogens pesto och friterad någonting, maskrosblommor och harsyra.
 
Smörpocherad vitsparris med den vi hittade under en bänk och hägg blommor.
 
Färskpotatis/nässelcremé med rostade hasselnötter och Kalixrom. Almfrukt och harsyra som bling.
 
 
Halstrad gös penslad med granskottssmörsås. Tunt hyvlad grönsparris med lättkryddad skogenspesto och sötpotatispuré. Sen snodde vi lite Kalixrom som blev över bara för att blinga till lite. Och det friterade nässelbladet.
 
Ca 20 personer med olika erfarenhet inom matlagning blev en mycket lyckad dag. Proppmätt,? Ja!!!
 
Givetvis måste man avsluta en sådan lunchmiddag med en dessert. Ingefärakokt rabarber med färskost/miskmadra glass. Solrosfrönknäcke och en rabarbergranité. Almfrukt o harsyra som bling.
 
 
Jag kan varmt rekommendera att googla eller köpa någon bok om skogens växter om man vill veta mer. Antingen köper ni Lisens bok eller går in på skogsskafferiet.se tex. Har man med lite kaffe och trevligt sällskap blir det en rolig upptäcksfärd. Regnar det kan man alltid stanna inne och läsa framför en brasa.
 
Om ni skulle vara det minsta osäker, är det bättre att låta växten vara än att eventuellt riskera att bli förgiftad.
 
Ha det bra från skogsmulle Massimo
 

Kommentera inlägget här :